Croons Betta


Namn: Sofie Croon
Stad: Örnsköldsvik

Facebook: Croonsbetta
Instagram: Croonjewels
Tiktok: Croonjewels

  • Odlare av kampfisk sedan 2017
  • Inriktning HMPK Koi, HMPK Big ear (dumbo)
  • Grundare av facebook gruppen Kampfiskliv

Mina fiskar odlas i en liten skara på hobbynivå. De drivs upp med en noggrannhet kring vattenkvalité och foder. Utan kemikalier/antibiotika. De får tid att växa upp i normal takt samt utan medel, övermatning eller annan form av manipulation som snabbar på tillväxten. Jag arbetar med hälsofrämjande, förebyggande och godkända tillsatser av vitaminer/mineraler, tanniner i form av capattalöv, alkottar och ekblad.

Tanken med min odling är att få fram fina fiskar i god kvalité! Jag satsar mycket på en bra kropp och sunda fenor. I min odling utgår jag från Betta4alls standard.

Betta4all är en välarbetad standard skapad av professionella och hängivna hobbyister. Den utvecklades för att lyfta hälsosamma och välbalanserade show bettas. Fokus ligger på hälsa, storlek, helhet, fenor, form och färg.

Det finns ingen perfekt fisk, men för mig är det viktigt att arbeta med att stärka arten och ständigt jobba med detta. Tyvärr är kampfiskar hård odlade i många generationer runt om i världen. Fokus har legat på häftiga färger och/eller stora tunga fenor. I Asien (framförallt Thailand och Indonesien) odlas kampfiskar i mycket kemikalier och läkemedel som antibiotika. Detta har medfört försvagade fiskar, resistenta bakterier- och parasiter. För långt gången inavel har gjort arten känslig och medfört defekter som påverkar fisken hårt. Jag ser allvarligt på detta och utesluter defekta/sjuka individer och/eller med oönskade egenskaper från vidare avel. Jag har ett specialintresse för fisksjukdomar och tycker detta område är väldigt intressant! Det är även för mig viktigt att de skall erhålla ett beteende som efterliknar det arten är skapad för. Territoriella, god jaktinstinkt, aktiva och ett sunt och bra lek-beteende.

Utöver denna hobby brinner jag för växter, trädgård, hundar och natur. Jag är utbildad sjuksköterska, men är nuvarande sjukskriven och varit sedan 2019. I perioder tillverkar jag även smycken och annat smått i polymer lera (Croonjewels).


Kampfisk meriter och priser

Jag har skrivit en guide/artikel om odling, med uppdrag från cyberzoo.se

2020 Virtual Betta4all Show

1. Place: Asymmetrical Halfmoon Plakat Males, Marble Non Iridescent ”Koi”
2. Place: Asymmetrical Halfmoon Plakat Males, Marble (Exhibited by partner)
3. Place: Halfmoon Plakat Female, All colors (Exhibited by partner)
5. Place: Asymmetrical Halfmoon Plakat Males, Marble All other colors
Public Prize: Large Pectoral Finnage Female, All colors
Public Prize: Asymmetrical Halfmoon Plakat Males, Marble Non-Iridescent ”Koi”
Public Prize: Large Pectoral Finnage Male, All colors

2020 Virtual Holland Betta Show

1. Place: Asymmetrical Halfmoon Plakat Males, Marble Iridecent ”koi”
2. Place: Asymmetrical Halfmoon Plakat Males, Marble Non-Irdescent ”Koi”
3. Place: Asymmetrical Halfmoon Plakat Males, Marble Iridescent ”koi”
Public Prize: Asym Halfmoon Plakat Males, Marble Iridecent ”Koi”